четвер, 7 травня 2020 р.

Досліди та експерименти

ЗДО №6 «Червона шапочка» м. Костянтинівка
Чернова Анжела Василівна, вихователь, педагогічне звання «вихователь-методист»

«Досліди та експерименти»


Маленька дитина - це не тільки вічний двигун, але ще й геніальний вигадник і чомусик. Дитяча цікавість хоч і доставляє батькам багато турбот, але сама по собі дуже корисна - адже це запорука розвитку малюка. Дізнаватися щось нове можна у формі дослідів. Саме про них ми сьогодні і поговоримо.

Прості фізичні і хімічні досліди не вимагають особливих знань, спеціальної підготовки або дорогих матеріалів. Їх можна проводити щоб здивувати, розважити дитину, відкрити перед нею цілий світ або просто підняти настрій. Практично будь-який дослід дитина може підготувати і поставити самостійно у вашій присутності. Однак, в деяких з експериментів, головною дійовою особою краще зробити маму чи тата.

Пропоную Вашій увазі декілька дослідів, які можна зробити своїми руками вдома разом з дитиною.


МІСТ З ПАПЕРУ
Потрібно: 2 склянки, аркуш паперу
Хід: візьмемо звичайний аркуш паперу і покладемо його зверху на дві склянки. спробуємо покласти щось зверху. Папір прогнеться під вагою, і місток зламається. Зараз зробимо так, що міст з паперу стане таким міцним, що по ньому зможе проїхати навіть автомобіль (звичайно, іграшковий). Складаємо папір кілька разів, щоб він став гармошкою.
Тепер міст готовий витримати найскладніші випробування!


КРИШКА З ПАПЕРУ
Потрібно: склянка з водою, аркуш паперу, ножиці
Хід:«Що буде, якщо перевернути склянку з водою?» Звичайно, вона виллється!
А якщо притиснути папір до склянки і перевернути його? Папір впаде і вода все одно проллється на підлогу? Давайте перевіримо.
Акуратно вирізаємо папір.Кладемо зверху на склянку.І акуратно перевертаємо склянку.
Папір прилип до склянки, як намагнічений, і вода не виливається. Ось так диво!


ДОЩОВА ХМАРКА
Діти будуть у захваті від цього досліда, пояснюючого їм як «йде дощ»: спочатку вода накопичується в хмарах, а потім ллється на землю.
Потрібно: піна для гоління, склянка з водою, підфарбована вода, піпетка.
Хід: в склянку наливаємо воду приблизно на 2/3. Наносимо піну зверху на воду, щоб вона стала схожа на хмарку. Тепер піпеткою на піну накрапаємо підфарбовану воду. Залишилось лише чекати і спостерігати як кольорова вода пройде крізь хмару і буде мандрувати на дно склянки.


МИЛЬНИЙ ВУЛКАН
Потрібно: сода, оцет, трохи миючої хімії для посуду і картон.
Хід: Як влаштувати вдома виверження маленького вулкана?
Розводимо оцет у воді, додаємо миючої рідини і підфарбовуємо все йодом. Обертаємо все темним картоном - це буде «тіло» вулкана.
Щіпка соди падає в стакан, і вулкан починає вивергатися